X
VS

Historia, 1980-luku

UPV:n historia lyhyesti (LÄHDE: UPV-Historiikki):

1950-luku     1960-luku     1970-luku     1980-luku     1990-luku     2000-luku

Naisten menestyksestä taantumaan

80-luvulle tultaessa UPV oli paisunut myös taustoiltaan suurimmaksi satakuntalaiseksi pesäpalloseuraksi. Jokaiseen junioriluokkaan niin tytöissä kuin pojissakin pystyttiin asettamaan joukkue, ja tämän lisäksi pyöritettiin reservijoukkueita. Kaiken kaikkiaan joukkueita oli kauden aikana tulessa 15. Miehet pelasivat pirteän kauden Suomensarjassa pystymättä kuitenkaan nousuun.

UPV:n naiset olivatkin vuoden -80 sarjassa odotetun kovia. Määrätietoisesti pelannut joukkue ei antanut monesti yllättää itseään, ja lopulta elokuun alussa Jyväskylän Kiristä saatu 9-6 –voitto nosti joukkueen sarjan kärkeen. Kirinkin oli taivuttava ennen kaikkea UPV:n tavaramerkiksi muodostuneiden kovien kotiutusten edessä, joita tarjosivat ennen kaikkea Teija Grönlund, Satu Mikola ja Merja Virtanen. Kultatoiveet elivät Ulvilassa vahvoina, mutta jälleen kerran jouduttiin kuitenkin pettymään. Elokuun 17. päivä Riihimäellä pelattu trilleriottelu pudotti UPV:n pois kultamitaliasemasta, kun RPL karkasi hyvän alun ansiosta 12-10 –voittoon Pia Maljan (6 lyötyä) johtamasta rajusta takaa-ajosta huolimatta. Tasaisen vahvan kauden jälkeen joukkueelle ojennettiin kuitenkin hopeamitalit. Hyvän kauden pelanneesta tasaisesta joukkueesta valittiin Itä-Länsi -otteluun Sirpa Katajisto, Teija Grönlund ja Satu Mikola, joka palkittiin ottelussa joukkueensa parhaana pelaajana. Myös koko sarjan etenijätilasto kertoo joukkueen vahvuudesta: Merja Virtanen, Sirpa Katajisto, Tuula Heikkinen ja Tuija Lankinen löytyivät sijoilta 2, 3, 4 ja 5. Lyöjäpuolella Aila Palonen oli sarjan kakkonen, Pia Malja kolmas ja Satu Mikola viides. Myös tulevaisuus näytti hyvältä, kun Anne Virta esiintyi edukseen B-tyttöjen Itä-Lännessä.

Kaudella 1984 Ulvilaan saatiin kauan kaivattua menestystä. Miesjoukkue pelasi suomensarjassa erittäin vahvan kauden varmistaen sarjanousun jo kolmanneksi viimeisellä kierroksella. Nousu saavutettiin ennen kaikkea pitävän ulkopelin ansiosta. Naiset pelasivat edellisvuosia hieman paremman kauden kyettyään kukistamaan mm. kärkiryhmä Ikaalisten Tarmon. Toisaalta keskikastin joukkueita vastaan tuli tappioita, joten mitalin makuun ei päästy vaan jouduttiin tyytymään kuudenteen sijaan. Kausi 1985 oli UPV:lle musta. Miesjoukkue jatkoi uskollista hissiliikettään, sillä kauden -84 nousu vaihtui syksyllä -85 jälleen sarjasta putoamiseen. Myös naisjoukkue koki saman kohtalon ja 12 vuoden mittainen pääsarjaputki päättyi kyyneliin.Vuodesta 1981 alkoi Ulvilassa aikajakso, jossa orastavaa nousu seurasi aina taantuma. Vielä -81 näytti hyvältä, kun naiset pelasivat mukavan kauden pääsarjassa sijoittuen viidenneksi. Miesten puolella hahmoteltiin jo uutta tulemista, kun uudet vastuunkantajat olivat ottaneet pelillisen vastuun ja joukkue nousi kauden päätteeksi Ykkössarjaan. Seuraavalla kaudella -82 menestyssuunnitelmiin tuli miesten osalta takapakkia. Kausi sujui alavireisesti ja kovasta taistelusta huolimatta syksyllä jouduttiin todistamaan miesjoukkueen putoamista sarjaporrasta alemmaksi. Naisissa puhalsivat muutosten tuulet joukkueen uudistuessa. Tavoitteeksi voitiin asettaa mitalin sijaan sarjapaikan säilyttäminen. Tässä onnistuttiinkin, kun naiset sijoittuivat pääsarjan seitsemänneksi. Kaudella -83 tahti jatkui samanlaisena. Naiset sijoittuivat seitsemänneksi eikä miehet kyenneet palauttamaan Ulvilaan Ykkössarjapaikkaa.

Panostus tuottaa tulosta

Kaudelle 1986 ei löydetty sellaisia paukkuja, joiden avulla kumpikaan edustusjoukkueista olisi kyennyt lunastamaan edelliskaudella menetettyä sarjapaikkaa takaisin. Sen sijaan 30-vuotisjuhlakaudelle -87 haluttiin panostaa tosissaan. Kevään alkajaisiksi seura juhli näyttävästi ja onnistuneesti 30vuotista taivaltaan. Sekä PPL että sen Satakunnan piiri muistivat seuraa lämpimillä muistoilla, ja totesivat sen edelleen olevan suuri vaikuttaja pesäpalloperheessä. Myös seura muisti aktiivisia toimijoitaan ansiomerkeillä. Näyttävästi uutisoitu ja huomioitu juhlakin huokui UPV:n uutta tulemista. Panostus toikin tulosta, joskaan ei toivottua. Sekä miesten että naisten joukkueet taistelivat kynsin hampain noususta viime metreille asti, mutta lopulta jäi vain luu käteen, sillä kumpikaan joukkue ei noussut.

Juhlakauden kova panostus tuotti kuitenkin tulosta vuoden viiveellä. Miesten osalta kausi sujui mallikkaasti ja pienestä ailahtelusta huolimatta seura osoitti pian olevansa lohkon paras joukkue. Sarjanousu varmistui lopulta varsin helpolla, kun Keravan Pallokerho kaatui toiseksi viimeisellä kierroksella vieraissa selvästi 23-2.  Näin UP-V:n piina oli päättynyt, ja kuningastie parrasvaloihin näytti jälleen silatulta. Naisjoukkueella ei ollut ykkössarjassa hädän päivää. Joukkueelle ei löytynyt länsilohkosta vertaista vastusta. Lopullisessa sarjataulukossa UP-V:n saldo oli häkellyttävä: 11 voittoa, yksi tasapeli, ei yhtään tappiota. Joukkue teki 80 juoksua enemmän kuin toiseksi tullut Pomarkku. Näin ollen Ulvilassa alkoivat elokuussa tuplanousujuhlat. Vuonna 1987 alkaneen projektin tavoitteet oli kuin olikin saavutettu.

Vuosikymmen viimeisellä kaudella UPV:n voitiin todeta olevan jälleen mukavasti voimissaan. Naiset olivat palanneet pääsarjaan ja miehet pelasivat Ykkössarjassa. Kauden -89 tärkein asia oli että kumpikaan joukkue ei joutunut putoamiskurimukseen. Naiset pelasivat mukavasti sijoittuen sarjan kuudenneksi. Myös miesten ranskalaiset visiitit Ykkössarjassa olivat päättyneet sarjan seitsemännen sijan myötä. Erinomaisesti sujunutta kautta täydensi myös pesiskoulun kautta henkiin elvytetty juniorimenestys. Piiritasolla UPV oli kokonaisuutena aivan ylivoimainen, ja kirkkaimman kruunun toivat tällä kertaa D-tytöt, jotka toivat Jarmo Laitilan valmennuksessa Tampereen suurleiriltä SM-pronssia. Myös pesiskoulutoiminta näytti vireältä. Hyvin markkinoituna ja edustusjoukkueiden menestyksen siivittämänä sen oppilasmäärä nousi siihenastiseen huippuunsa.

AjankohtaistaValitse joukkue, jonka tiedot näytetään

Seuraava ottelu - Miehet

Tulevat ottelut - Miehet

Kalenteri - Miehet

Toukokuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
1234567
891011121314
1516170-2192021
22231-2s25262-1k28
293031

 
= Kotiottelu
 
= Vierasottelu

Sarjataulukko - Miehet