X
VS

Historia

UPV:n historia lyhyesti (LÄHDE: UPV-Historiikki):

1950-luku     1960-luku     1970-luku     1980-luku     1990-luku     2000-luku

Ote UPV-Historiikin ensimmäisestä luvusta.

Ei tee oikeutta ulvilalaiselle pesäpalloilulle aloittaa vuodesta 1957 ja Ulvilan Pesä-Veikkojen perustamisesta. Pesäpalloilulla on Ulvilassa vankat perinteet, jotka juontavat esimerkiksi viime vuosisadan alun kyläpeleihin ja kuningaspalloon. Myös paikallinen suojeluskunta piti lajia ohjelmansa oleellisena osana. 1930-luvulle saavuttaessa myös järjestyneempi pesäpallotoiminta oli juurtunut tai ainakin juurtumassa paikkakunnalle. UPL:n eli Ulvilan Pallonlyöjien joukkue oli vireä ja voimistumassa. Pääkenttäkin on sijainnut jo vuodesta 1932 tutulla paikallaan nuorisoseurantalon vieressä.

Toisen maailmansodan suuri inhimillinen tragedia ei voinut olla näkymättä ulvilalaisessa pesäpallossakaan. UPL jauhautui vuosien 1939-1944 melskeisiin, ja sodan jälkeisessä tilanteessa aloitettiin monella tapaa uudesta asetelmasta. Pesäpalloa ei hylätty, mutta se sai ajalle ominaiset raamit. Kaksi seuraa, Pesäpalloliiton Ulvilan Ura ja Työväen Urheiluliiton Friitalan Yritys, pelasivat tahoillaan yhteiskunnallisen ja poliittisen jaon edellyttämällä tavalla. Sekä Ura että Yritys olivat kuitenkin yhtä asiaa selvästi vailla – nimittäin menestystä. Pesäpallo oli Ulvilassa aina 1950-luvulle asti pelailua, ja tätä pelailuakin tapahtui vain silloin kun seurat saivat kokoonpanonsa täyteen.

Pikku hiljaa alkoi itää ajatus seurojen pesäpallojaostojen yhdistämisestä ja yhden ”suuren” pesäpalloseuran perustamisesta Ulvilaan. Pyrkimys oli ajalleen erikoinen. Yhteiskunta- ja urheiluelämässä elettiin etupäässä eristäytymisen ja blokkiutumisen aikaa. Motiivi molemmilla osapuolilla oli kuitenkin siis kunnossa menestymättömyyden ja ajoittaisen pelaajapulan takia. Lisäksi Yrityksen puolella oli halukkuutta poliittisesti ”epäpyhään allianssiin” siksi, että TUL:n seurat eivät saaneet pelata PPL:n kovatasoisemmissa ja näin ollen kiinnostavimmissa sarjoissa.

”Pesäpallojaostojen yhdistymisessä kohtasivat monet ristikkäiset edut. Uralla oli kanavia, Yrityksellä pelaajia.” - Pertti Kurppa

Huhtikuun 9. päivänä 1957 kokoontui Friitalan kansakoululle 21 pesäpalloilijaa sekä Urasta että Yrityksestä. Kokoontumisella oli yksi tarkoitus: yhdistää Uran ja Yrityksen joukkueet uuden pesäpalloon keskittyvän erikoisseuran taakse. Asiaa oli ilmeisesti puitu eri tahoilla jo ennen kokousta niin pitkään, että mitään varsinaista keskustelua seuran perustamisesta ei edes käyty, vaan kokouksen puheenjohtaja Esko Kulmala paukutti nuijaa reipasta tahtia. Seura sai heti nimekseen Ulvilan Pesä-Veikot ja johtokunnan kokoonpanokin oli pian selvillä. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Jaakko Noppari ja johtokunnan muiksi jäseneksi tulivat Eino Mäenpää (varapj.), Helge Kokko (siht.), Pentti Setälä (rahast.hoit.), Erkki Prinssi, Leo Takanen ja Esko Kulmala. Perustaminen sinetöitiin ja seura merkittiin SVUL:n ja PPL:n jäseneksi 9.5. 1957.

AjankohtaistaValitse joukkue, jonka tiedot näytetään

Edellinen ottelu - Miehet

Seuraava ottelu - Miehet

Kalenteri - Miehet

Toukokuu 2024
MaTiKeToPeLaSu
1230-25
6780-2102-1k12
131415161714:0019
202118:0023242526
272818:003031

 
= Kotiottelu
 
= Vierasottelu

Sarjataulukko - Miehet